Към блога

Уиски истории

Коктейлна Уиски Лудост

Винаги съм съветвал да не се смесва уискито с кола, енергийни и газирани напитки, както и да не се добавя лед. Но днешната тема ще е за използването на уискито в коктейлите и неговото смесване с други алкохолни и безалкохолни течности. През последните години коктейлната култура в България се развива постоянно, заради отварянето на множество коктейлни барове, обучения от чужди специалисти, ежегодни бармански състезания, участия на фестивали и специализирано внимание от вносителите на алкохол към барманите.

Думата коктейл не е с точен произход или никой не помни как е станала нарицетелно за този тип алкохолни напитки. Има няколко версии  за произхода на думата. Първата се базира на превода на думата коктейл – “опашка на петел”. Много хора олицетворяват шарената опашка с шарените напитки. Друга история за произхода на думата идва от далечната 1779, когато младата вдовица Бетси Фланаган работи като сервитьорка в бар в Ню Йорк. Тя решила да украси напитките на клиентите с пера от петел. Клиентите останали доволни и възкликнали: “Вива ла коктейл”.

Участието на уискито в коктейлите носи история над 150 години, а последните години рецептите за уиски коктейли се променят, допълват и се експериментира със стотици нови марки.

Произвеждат се дори уискита с профили насочени към участието им в коктейлите, а не към уиски консуматора. На етикетите на някои уиски бутилки има рецепти за коктейл, а не спецификации на марката. Рекламите на някои марки не акцентират върху предимствата на “Водата на живота”, а на предимствата на нейното смесване. Смесват се годишни дестилати на сериозни цени и не се набляга само на стандартните уиски марки. Бих казал, че е луда коктейлна работа, но много хора няма да са на моето мнение.

Ето няколко класически уиски коктейли, които всеки уиски фен трябва да опита. Марки и типове не са упоменати, за да можете всеки път да подготвяте напитката с различен тип уиски (Бърбън, Канадско, Скоч, Ирландско, Ръжено, Пшеничено, Малц, Бленд). Препоръката ми е да опитвате коктейлите спрямо стила на уискито, за което е добре първо да познавате самото уиски, както и да любопитствате с каква марка или какъв вид уиски ви приготвят коктейла в бара, ако не е описано в менюто.

Old Fashioned:

Съставки: 50 мл. бърбън 5 мл. вода 1 кубче захар 4 – 5 капки Ангостура битер 1 лимонова спирала чаша – Олд Фешън / Old fashioned

Сервиране В чаша Олд Фешън: Сложете кубчето захар, водата и Ангостурата. С петата на баровата лъжица стрийте добре захарта и добавете бърбъна. Прибавете лимоновата спирала и разбъркайте. Сложете 3-4 кубчета лед и украсете с по едно резенче портокал и лимон. Можеш също да пуснете в чашата и една коктейлна черешка.

Manhattan:

Съставки: 50 мл. бърбън 20 мл. сладък вермут 3 – 4 капки Ангостура битер чаша

Пригответе в шейкър с натрошен лед и прецедете в коктейлна чаша. Украсете с черешка. Бърбънът можете да бъде заменен с ръжено или канадско уиски.

Rob Roy

Съставки: 50 мл. скоч уиски 20 мл. сладък вермут 3 – 4 капки Ангостура битер

Приготвя се в шейкър с много лед и се прецежда в коктейлна чаша. Украсява се с коктейлна черешка.

American Tennessee Coffee Съставки:

15 мл. тенеси уиски 15 мл. Калуа 120 мл. горещо кафе Бита сметана Захар чаша

Затоплете добре под струя топла вода чашата за Ирландско кафе и налейте уискито и Калуата в нея. Добавете захарта и разбъркайте, докато се разтвори. Прибавете кафето и по повърхността оформете плътен пласт бита сметана. Поръсете с шоколадовите пръчици и сервирай с лъжичка и чинийка.

Всички съставки и подходящи марки за кокейлите можете да намерите в www.vida.bg, както и да ви бъдат  сервирани в уиски бар Caldo – www.caldo.bg

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!