Към блога

Уиски истории

Този Луд, Луд Уиски Свят – Част II

Продължаваме втората серия с любопитни факти от уиски света, а причината са хилядите интересни истории, статистики и дори спорове от единия до другия край на уиски галактиката ни.

Скоро имахме и тема с известните лица, обвързани с уискито, но ни беше леко неудобно да споменем, че великият Франк Синатра е бил погребан с бутилка Jack Daniel’s. В негова чест има и разновидност на марката с неговото име, която можете да опитате в уиски бар Caldo.

Част от бутилките и етикетите на продуктите имат символика или връзка с различни истории от миналото. Например триъгълната бутилка на Glenfiddich, а предполагам и на Grant’s, (собственика на марките е един и същи – фамилията Грантс) символизира въздух, вода и ечемик – трите елемента на уиски продукцията. Звучи скучно, но е много логично.

Японският уиски самурай Hibiki има 24 ъгъла на бутилката, които символизират 24-те часа на деня, но също и 24-те сезона в японския календар Sekki. Който е имал възможността да се докосне до бутилката, а и до течността в нея, е останал впечатлен и спечелен на японска страна.

Ще продължим с човешките и нечовешките уиски истории, като тази на главния хлебар на Титаник, които е бил над 3 часа в ледените води на океана около потъващия кораб, но той твърди, че не е усетил студ, заради голямото количество изпито уиски преди и по време на потъването на кораба. За жалост, не знаем коя марка уиски е помогнала на добрия човек, но знаем, че в дестилерията на Glenturret е имало котка, живяла 24 години, в които е изяла над 28 000 мишки! В котешката чест има паметник пред дестилерията, но предполагам, че уважението е защото котката е била гладна, а не жадна…за уиски.

От много време не сме съгласни уискито да се смесва с кола, сок, лед или да се правят коктейли с малцови дестилати, но приятелите ни от бар Skyview в Дубай не са се съобразили с нашите насоки. Смело са добавили 55-годишен The Macallan в коктейл Манхатън, разбъркали са го с дървена сламка от бъчва на марката, а ледът е бил от водата, идваща в дестилерията. Продали коктейла за 4 632 паунда! Паунда! Въпросът е не дали са пуснали фискален бон, а дали клиентът е повторил поръчката? Въпрос без отговор, затова продължаваме с любопитен факт от другия край на света.

В някои държави в Латинска Америка преди снимка вместо “cheese”, казват “whisky”. Вие също можете да се усмихнете и да кажете уиски, а не сирене при посещението в страницата на нашия сайт, а също и на живо в уиски бар Caldo.

 

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!