Към блога

Уиски истории

Този Луд, Луд Уиски Свят III

“ Този луд, луд уиски свят” продължава и скоро няма да свърши, защото интересните и любопитни факти са хиляди, както и уиски марките по света.

Последните няколко години в Америка уиски марките се множат, но по време на Втората световна война дестилериите са спрели работа, за да произвеждат гориво и пеницилин в помощ на войската. Нищо не се казва за многото бърбън бутилки, дарени на армията, но може да е било тайна, за да не се възползват и германските военни. След войната уиски производството бързо се е възобновило и подобно на Шотландия в момента в Кентъки има повече бърбън бъчви от населението.

Малко след тези трудни години през 1956 година американските военни решават да сменят Уилиям (William) с Уиски (Whisky) във воената фонетична азбука. Добро решение, взето на поне няколко бърбъна!

Нека да останем в бърбън историите с произхода на името. Някои хора вярват, че бърбънът е кръстен на окръг Бърбън в Кентъки. Други смятат, че е кръстен на улица Бърбън в Ню Орлиънс, голямо пристанище за търговия с уиски в Кентъки, но ние знаем, че името идва от френската династия на Борбоните, които са дали имената на окръга и на улицата. Крайно време е да вземем примера и да си кръстим улица в нашия град с име на уиски. Може да е смешно, но и ще е пивко. Подобно уиски вдъхновение, но не да си кръстят улица или желание да изкарат още добри пари е и на музиканта Drake с неговата марка уиски Virginia Black, както и на любимия ни ирландски побойник Conor McGregor с марката Proper Twelve. Американският музикален идол Боб Дилън притежава уискито Heaven’s Door, а тук можете да видите други известни личности собственици на различни алкохолни марки:

https://www.delish.com/food/g32949671/celebrity-alcohol-brands/?slide=23

Ще напуснем американските уиски щати и ще се пренесем в Нова Зеландия, където през 2006 година е открито уиски от експедицията на Ърнест Шакълтън, прoведена през 1909 година при опита за достигане на Южния полюс. Историята можете да видите в линка, а реплика на уискито да опитате в уиски бар Caldo.

След смразяващата и замръзваща история се връщаме през 2017 година в Шотландия, където шотландски учени успяха да задвижват автомобил с биогориво, получено от остатъци от уиски. Надяваме се на неуспех в бъдеще, заради риска от изразходване на течния кехлибарен ресур извън основното му предназначение, а то е да носи наслада на небцето.

Ще завършим с два рекорда: За най-малка бутилка, пълна с уиски, и тя е само 1.3 милилитра на марката White Horse, а най-голямата бутилка е на The Famous Grouse с цели 228 L. Ние сме фенове на последния рекорд, а за вас остана да сте фенове на първия . Нека всеки да си има приоритети! Наздраве!

Част от изброените марки в статията можете да ги закупите от сайта www.vida.bg или да опитате в уиски бар Caldo.

 

 

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!