Към блога

Уиски истории

Уиски Жокери – Част II

Продължаваме с темата разказваща за малките тайни и трикове при консумацията на уиски. Ще прочетете леко странни, но лесно приложими техники, с които да предизвикате интереса на приятелите или дори да спечелите уиски сърцето на любимия.

Искате ли да се похвалите пред приятелите си, че сте вече уиски експерт? Тогава следващите редове са за вас!

Една част от уиски дегустацията е усещането на ароматите. Това е много индивидуален момент и различните хора усещат различни нюанси. Случвало се е както хора за първи път да помирисват чашата с уиски и да изброят огромен спектър от уловени аромати, така и страстни любители да коментират само с една или две думи. Все пак да следваме стъпките.

  1. Подберете си чаша. Препоръката ни е да вземете стандартна дегустационна чаша с дълго стебло. Предимството при нея е, че се хваща удобно, няма пряк досег със стъклото зад което е течнотта и така не се затопля. Не е прекалено широка, но не е и прекалено тясна в горната си част, където ароматите се концентрират и не се  изчезват, ако е в стандартна широчина.
  2. Насочете лявата или дясната ноздра към ръба на чашата, но не много надълбоко, за да не ви раздразнят алкохолните изпарения, но и не достатъчно далеко, за да не усещате нищо.
  3. Поемете въздух през едната ноздра, но едновременно с това нека устата да ви бъде леко отворена. Така се осъщестява кръговрат на кислорода в носоглъдката, който отваря максимално ароматите. Ако сте със затворена уста, ще усещате изявено спиртно влияние без много развитие в ароматите. Изпробвайте с отворена и затворена уста, за да видите разликите.
  4. Едната от ноздрите е по-силно развита от другата. Тази, през която усещате повече спиртност и алкохолност е слабата, а другата, през която усещане всичко останало, е по-силната.
  5. Какво можете да усещате? Общи усещания: сладост, пикантност, спиртност,  горчивост, пушек, флоралност. По задълбочени разновидности можете да видите в диаграмата.

  1. Не бъдете очудени! Някои уискита имат уникално богатство на ароматите, но при опитването те се губят, както и обратното на нос да са стеснителни, а на вкус да се развият с огромна дълбочина.
  2. Един от най-дълбоките аромати могат да се усетят когато уискито е изпито! Оставете изпитата чаша без измиване и на сутринта помиришете. Ще останете без думи или без дъх! Ароматите ще са наситени, богати и различни, но за жалост чашата ще е празна.
  3. Последен съвет: Не оставяйте всичко на аромата, а си отпивайте с наслада.

С лед или без лед? Въпрос, който много пъти ни е задаван. Ако дегустирате и искате да се насладите максимално на кехлибарения дестилат, моментално извхърлeте леда.

А, защо? Защото ледът свива рецепторите на езика ни и усещаме предимно алкохолното му влияние. Ако все пак за вас количеството, а не качеството е важно, смесете уискито с каквото решите, но ние ще  затворим широко очите си.

Капките вода са широко разпространени, но ги препоръчваме при уискита с висок алкохолен градус или други с вкусове, които не ви допадат. Капките вода отварят още повече букета от аромати, но при любимите си уискита не го правете, защото после може да ги разводните.

Дали сте виждали камъни за уиски? Те са красиви квадратни кубове направени от естествен базалт или друг вид камък, а може дори да са метални. Служат за охлаждане на течността, затова е нужно преди това да ги държите в хладилник, за да са максимално студени. Не са ни любими, но седят добре в интересна чаша, а и ще привличате вниманието на съседнита маси…ако счупите някой зъб.

Все пак препоръчваме да си сипете един The Macallan  с Ice Ball. Това е сервиране на уискито с кръгла топка лед, направен от великолепна медна преса за лед, потопена в чашата, където в първите 30 минути предимно охлажда, а не разрежда напитката. Въпросът е: след тези 30 минути няма ли да пием вода? Отговорът е: кой пие The Macallan цели 30 минути? Ако все пак го пием повече от 30 минути, то това е поне третата ни напитка.

Тези и още тайни можете да намерите в сайта www.vida.bg или в уиски бар Caldo.

 

 

 

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!