Към блога

Уиски истории

Уиски независимост

В следващите няколко пивки реда ще захванем темата за уискитата, които се произвеждат от независими компании. Думата независимост се асоциира с бунтарство, непримиримост и новост, което ще е част от историята ни.

Знаете ли, че дестилериите не притежават всички бъчви, намиращи се в техните складове, а част от тях са ги продали на компании, занимаващи се с бутилиране, различно от тяхното?

Срещали ли сте уискита на позната марка, а до нея на етикета има и непознато име? Вие започвате да се притеснявате с тежки мисли дали не е фалшиво и дали някой не използва известната марка, за да се качи на ракета и да излети в уиски Вселената. Съмненията не са ви основателни, защото има компании, купуващи дестилат от различни дестилерии, и ги бутилират със собствен етикет и собствена форма на бутилката. На етикета слагат името на своята компания, както и името на дестилерията (невинаги), а обикновено и доста по-подробна информация за съдържанието като брой произведени бутилки, вид на бъчвата, точни дати и години на започване на отлежаването и бутилирането и други малки, но важни детайли.

Обикновено в портфолиото на независимите компании има селекция от множество дестилерии, избрани от тях предварително или закупили спирт от тях, който отлежава в собствени складовете и под контрола на техни експерти. Така често се получават уникални селекции различни от стандартните предложения на марките и често с по-високи цени. Добре е да спомена, че част от тези селекции се ценят от колекционери и инвеститори, а цените им се развиват сериозно нагоре. Разбира се, има значение името на дестилерията, години на отлежаване, както и коя компания я е бутилирала.

Това е бизнес с над 100-годишна история, започнат от предприемчиви търговци на алкохол, които са разширявали портфолиото на предлаганите марки, а и са генерирали по-големи печалби. В началото невсички дестилерии са били съгласни да се разделят с хубавите си бъчви и са предоставяли евтин и млад спирт, но с времето са започнали дори да селектират определени бъчви конкретно за своите партньори – независимите бутилировачи.

В последните години може да се видят невероятно смели и иноваторски решения, тръгващи от смесване на различни дестилерии (Big Peat) до уникални етикети и форми на бутилки (Hidden Spirits, That Boutique-y Whisky Company).

Възможността да имаш своя марка уиски, която да си селектирал от любима дестилерия с твой вкусов профил, твой етикет или да направиш нещо лудо и нетрадиционно, е все по-възможна и достъпна от всякога.

Всичко това спомага за развитие на богатството на палитра от вкусове, аромати, нови истории, развитие на уиски общества, нови фенове, а брокерите на бъчви да стават все по-търсени и важни в индустрията.

В момента има стотици подобни компании, като бройката им постоянно расте. Ето част от най-известните и популярни имена в бизнеса.

 • Adelphi
 • Berry Bros & Rudd
 • Cadenhead’s
 • Douglas Laing
 • Gordon & Macphail
 • Hart Brothers
 • Hidden Spirits
 • Hunter Laing
 • Moon Import
 • Samaroli
 • Scotch Malt Whisky Society
 • Signatory
 • That Boutique-y Whisky Company

Кратката ни история е не да противопостави дестилериите с независимите компании, а да предизвика любопитство за опитване на нови и непознати етикети, без да сме предубедени от неизвестно или странно име, намиращо се на етикета.

В сайта www.vida.bg, както и в уиски бар Caldo www.caldo.bg имате възможност да се срещнете с малка част от тези компании и марки.

 

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!