Японски Уиски Истории
Последните години една дестинация постоянно е във фокуса на уиски феновете. Далечната за нас, леко мистична, често неразбираема и пълна с любопитство Япония.
За първи път се докоснах до японското уиски около 2010-2011 година, когато свободно и без никакъв интерес се предлагаха 12-годишните версии на Yamazaki, Hibiki, Hakusho. Пазарът в тези години си търсеше определени модерни марки от основните уиски дестинации – Шотландия, Ирландия и Америка. Споменаването на уиски от страната на изгряващото слънце носеше повече ехидни коментари и как за 90 лв. ще си купя страхотен сингъл малц, а не напълно неизвестно, а може би и странно на вкус уиски от непопулярна дестинация.
Годината е 2015, а уиски библията на Jim Murray (обожаван от едни и осмиван от други уиски среди) дава 97.5 точки на Yamazaki Sherry Cask 2013 и го обявява за уиски номер 1 на годината. Бум! До тук беше с неизвестните уиски самураи. Светът полудя и уискито от Япония започна да свършва, а цените да летят нагоре. Изброените по-горе марки започнаха да се намират трудно, а цените им да се умножават двойно или тройно. В момента в някои сайтове можете да намерите Yamazaki Sherry Cask 2013 за около 7 000 паунда!
През 1924 се отваря първата уиски дестилерия в Япония – Yamazaki благодарение на Шинджиро Тории (Shinjiro Torii) и Масатака Такецуру (Masataka Taketsuru).
В младежките си години Шинджиро Тории работи при чичо си, който произвежда и търгува с различни алкохолни напитки, между които и японско уиски. По-късно той започва свой собствен бизнес, като търговец и производител на западни алкохолни напитки.
Такецуру произлиза от семейство производители на саке. Учи в техническия университет в Осака, от където е нает от търговеца на алкохол Сетзу Шузо (Settsu Shuzo). Той му поверява производството на различен тип алкохолни напитки и през 1918 година компанията го изпраща в Шотландия, където усвоява на практика всички тънкости на производството на уиски в дестилериите Longmorn и Hazelburn. Когато през 1920 г. се завръща в Япония, освен знанията в главата, е и с халка на ръката от шотландската си съпруга. За съжаление на Сетзу Шузо, когато Такецуру се завръща, компанията страда от икономическите последици на депресията и плановете за построяване на дестилерия били изоставени.
През 1924 година, когато Тории отваря дестилерията Yamazaki, той наема Такецуру за управител. Следва първото истинско комерсиално производство на уиски в Япония. Такецуру работи за успешната дестилерия 10 години и през 1934 година основава своя собствена уиски компания Dainipponkaju , както и дестилерията Yoichi в Hokkaido. След края на войната продължава работа, сменяйки името на компанията на Nikka Whisky Distilling.
Кратък филм на японската уиски история можете да видите на следващия линк:
В момента има следните 22 работещи дестилерии в Япония, като 8 от тях са отворили след 2016 година: Yamazaki, Yoichi, Mt. Fuji, Hakusho, Miyagikyo, Chichibu 1, Chichibu 2, Akkeshi, Asakа, Eigashima, Kaikyo, Kanosuke, Kurayoshi, Mars Shinshu, Mars Tsunuki, Nagahama, Nukadа, Okayama, Saburomaru, Sakurao, Shizuoka, Yasato, Yuza.
Кликнете тук, за да разгледате селекцията от брандове японско уиски.
Затворени дестилерии и великолепни за приятелите колекционери и инвеститори бутилки с растяща цена от:
Karuizawa — разположена в Nagano — собственост на Mercian, която е част от Kirin. Преустановява работа през 2001 година.
Hanyu — разположена в Saitama, близо до Токио — затворена през 2000.
Очаквайте скоро и продължение за производствени процеси, малки тайни и любопитни факти за японската уиски култура.
Малка, но много качествена японска уиски селекция можете да откриете в сайта www.vida.bg, както и в уиски бар Caldo.