Цената на виното: Какво прави едно вино скъпо?
Пазарната стойност на виното е активно дискутирана тема сред потребители, търговци и производители. Златната среда, която гарантира максимално удоволствие при честна цена, е сложен казус. Колко трябва да струва едно добро вино, кое всъщност е доброто и защо някои са непостижимо скъпи, са въпроси, които вълнуват мнозина.
Виното отдавна е надскочило непосредственото си предназначение на алкохолна напитка, считайки се все по-често за луксозна и дори инвестиционна стока и както при други подобни продукти, високата цена обозначава не само доброто качество и/или репутация, но и валидира стойността на самия клиент. И в тази връзка е добре да помним истината, казана от барон Филип дьо Ротшилд, че до 20 евро плащаме цената на виното, а над 20 – своята.
Купуването на скъпи вина отдавна не е просто задоволяване на вкуса на ценителя. С пазарни стойности, които се равняват на тези на апартаменти, коли, дори и яхти, винените колекции са всъщност много добра инвестиция. Нека разгледаме какво прави някои вина по-скъпи от други, кои са обосновано скъпите вина на нашето време и при кои е по-добре да внимаваме. Факторите са няколко:
– Тероар: Твърдението, че хубавото грозде расте по-добре на хълм върху бедни почви, е вярно, макар и опростено. В продължение на векове човекът идентифицира и картографира най-добрите земи за лозя и към тази „Зала на славата“ рядко се добавят нови, т.е. едно е да имате лозе в Бургундия, Шампан или Бордо, друго – където и да било другаде. Добрите земи за лозя са ограничени, границите им не могат да се променят и са неимоверно скъпи. Съответно високи са и цените на вината, идващи от тях.
– Сортове: Модерната история на вината, възлизаща на вече повече от два века, ни дава достатъчно статистика кои сортове имат потенциал за отлежаване и защо някои сортове са по-скъпи от други. Например цената на каберне совиньон почти винаги е по-висока от тази на мерло, поради факта, че първото отлежава и се развива по-дълго време.
– Дъб: Най-търсените вина на света са отлежавали в дъбови бъчви, които често се използват само веднъж. Бъчвите са скъпи, защото от един 80-годишен дъб могат да бъдат произведени само 2 такива от 225 литра. Най-търсени заради деликатния начин, по който оформят виното, съответно и най-скъпи, са френските, които надвишават поне два пъти цената на американските.
– Време: Виното е едно от малкото неща в живота, които стават по-добри с възрастта. Отлежаването е ключов фактор за скъпите вина, тъй като времето допринася за по-окръгления и като цяло по-добър вкус на виното, а складирането на вина в продължение на години изисква място и струва пари.
– Пазар – Простият принцип на търсене и предлагане формира труден пазар за нормалния ценител на виното. Увеличаването например на средната класа в Китай и желанието ѝ да се докосне до европейската култура на виното направи цените на някои вина нереални, но няма и как да е иначе когато количеството на тези вина остава непроменено, а броят на хората, които искат да ги пият, се увеличава многократно. За любопитния ценител, който не разполага с голям бюджет за бутилка вино остават обаче много по-интересните и неизследвани винени земи, с които изобилства светът.
Налагайки тази палитра от фактори върху едно вино, лесно можете да си отговорите на въпроса дали цената му е оправдана и дали избата иска да ви попита колко смятате, че струвате самите вие.
Единствената заблуда за цената на виното е, че скъпото вино означава автоматично удоволствие. Всичко, както винаги, е въпрос на вкус.