Към блога

Вино и храна

Как да съхраняваме виното?

Както става ясно от публикацията ни за цената на виното – https://vida.bg/tsenata-na-vino-kakvo-pravi-edno-vino-skypo/, купуването му отдавна не е просто задоволяване на вкуса на ценителя, а доста често и инвестиционна дейност. Виното е една от малкото стоки, които в доста от случаите стават по-добри с напредването на времето, така че дори и да нямате намерение да създавате винена колекция с инвестиционна цел, след като сте отделили време и пари за намирането на вина, които ви харесват, логично е да се погрижите те да се чувстват добре.

В съхранението на виното няма нищо особено сложно или мистериозно: то просто иска да бъде оставено на спокойствие на тъмно, студено, влажно и сравнително добре изолирано срещу вибрации и миризми място.

Виното обича тъмнината: късите вълни в слънчевата светлина могат да повлияят неблагоприятно сетивните характеристики, цвета и общата стабилност на виното. Именно затова болшинството вина се затварят в тъмнокафяви или зелени бутилки.

70 до 80% влажност на въздуха са оптимални: именно в този диапазон на влажността в помещението се предотвратява изсушаването на корковите тапи. Ако корковата тапа се изсуши, тя започва да се свива и позволява навлизането на кислород в бутилката. Това рано или късно довежда до оксидиране на виното. От друга страна, прекалено високата влажност в помещението може да повреди етикетите, което възпрепятства правилното разпознаване на вината и понижава стойността при бъдеща продажба.

Температурата трябва да е постоянна и да е между 10 и 15 ºC: ако виното отлежава бавно в сравнително хладна среда, има по-голям шанс то да развие по-комплексен ароматен и вкусов профил. Колкото по-ниска е температурата, толкова по-бавно се развива виното, а при него времето и бавните промени са от съществено значение. Прекалено високата температура може да развали виното, придавайки му аромати на варено, сготвено и на гума, а прекалено ниската температура ще предизвика замръзване и разширяване обема на виното, което ще доведе до избутване на корковата тапа или, по-често, до счупване на бутилката (това се случва със забравената във фризера бутилка, да). Прекалените температурните вариации също са вредни за виното.

Виното иска спокойствие: има доста изследвания, които доказват негативното влияние на вибрациите върху качеството на виното, т.е. добре е да осигурим на виното спокойствие.

Бутилката трябва да е легнала: дали изцяло хоризонтално, или под лек ъгъл е въпрос на избор и на пространство, и за двете позиции има теории за и против.

Силните външни миризми променят виното: те нямат място в избата (бои, препарати за почистване, кисело зеле, автомобилни гуми и т.н.), особено ако в нея държите вина, които смятате да консумирате след десет и повече години.

Съхранението на вино в градски условия предполага определена изобретателност, тъй като апартаментите обикновено не разполагат с подходящи за тази цел помещения. Ако живеете във Великобритания или САЩ, можете да наемете избени помещения от някои от търговците на вино, където да съхранявате виното си при идеални условия. Евентуално разрешение на въпроса предоставят специалните шкафове за темпериране на вино, които се грижат за правилната температура и влажност на въздуха и които предпазват до известна степен от директна слънчева светлина.

 

 

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!