Към блога

Винени сортове

Класика в Червено: Каберне Совиньон

Бордо е родината на един от най-древните и известни червени сортове в света: каберне совиньон. Дете на каберне фран и совиньон блан, сортът определено взима най-добрите качества и от двата: характер, комплексност, дълголетие.

Създаден през 17-ти век, в момента каберне совиньон е един от най-разпространените сортове в света. В България е вторият най-засаждан, след мерло. Разпространен е освен във Франция и в България, Чили, САЩ и Австралия, а напоследък все повече и в Южна Африка, Нова Зеландия и Аржентина.

Каберне совиньон е приспособим сорт, който може да расте почти навсякъде, където има подходящи условия за винопроизводство, дори в някои пустинни области! Стилът на виното е разпознаваем, дори от най-неопитните винени дегустатори: силни аромати на касис, структурирано тяло, високи киселини, интензивни танини и голям потенциал за развитие. Често тези качества го правят привлекателен партньор за други червени сортове като мерло и каберне фран, тъй като допълва добре техните характеристики.

По отношение на ароматите, освен споменатия касис, каберне совиньон има наследени от каберне фран интензивни тревисти зелени аромати, но и черна боровинка, мента, евкалипт, кедър, черна маслина. При отлежаване в бъчва се отличават и многопластови вторични аромати като тютюн, кафе, мускус, дори и нотки от доматени листа. Каберне совиньон е един от сортовете с най-голям потенциал за отлежаване, дори често е грехота да отваряме бутилката преди виното да стане на 10-ина години.

Именно дълголетието му го прави и едно от най-скъпите вина в света. Прекрасни примери идват както от Франция, така и от Новия Свят. Едно от световните винени събития е белязано именно от този сорт: на сляпата дегустация през 1976 година – “Judgment of Paris”, калифорнийско каберне триумфира сред световноизвестни френски производители.

Друго прекрасно качество на каберне совиньон е и неговата стабилна и елегантна танинова структура, която го прави един от най-добрите партньори на агнешко и телешко месо, различни бургери и ребра. Това съчетание е успешно заради неутрализацията на интензивните танини от мазнините и протеините в храната. Освен това, обаче, може да експериментирате и с вариации на паста с рикота,  ястия със смокини и орехи, както и зрели сирена.

 

 

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!