Към блога

Уиски истории

Този Луд, Луд Уиски Свят – Част I

Обичаме да казваме, че лошо уиски няма, но все пак има определени класации, състезания, слепи дегустации, експерти с уиски библии и какво ли oще не, показващи ни кои марки са номер 1, кои са лидерите, кои са модерни или къде се произвежда най-много от любимaта ни напитка.

След края на всяка година в уиски индустрията идва ред на обзора и класациите, обградени от интересни цифри и не толкова суха статистика.

Понякога в тези класации седят сухи цифри, идващи от продажби и производство, а друг път великолепни описания написани от уиски експерти или луди и неочаквани факти.

През последните две години – 2019 и 2020-та продължава уиски господството на уискито идващо от…Индия.


Да, точно Индия прочетохте и не се учудвайте, защото за поредна година индийското уиски е номер 1 по продажби в света. За последната година цели 13 индийски марки са в топ 25 по продажби, а номер 1 е силно неизвестното за нас уиски McDowell’s с продадените над 30 милиона 9 литрови каси.

На далечното 5-то място е добре познатия ни червен пешеходец Johnnie Walker с “едва” над 18 милиона 9 литрови каси, следван от америкаския гигант Jack Daniel’s. В топ 25 влизат още и популярните Jim Beam, Jameson, Crown Royal, Ballantine’s, Chivas Regal, Suntory, Dewar’s, Famous Grouse, като всички уискита са блендове, което е разбираемо, заради цената им. За да обясним цифрите идващи от индийския пазар, ще уточним, че той е огромен, както и пазарите около него, а цената на кехлибарената напитка ужасно ниска. За качество на топ индийските марки нямаме поглед, но няма да откажем почерпка от тях.


Една от любимите ни класации e консумацията на уиски на глава от населението. Тук любимите ни индийци не са първи, защото са победени от французите с 2.1л на човек, на второ място са Уругвай с 1,77 литра, следвани от америкаци, испанци и австралийци. Странно, но факт!

Все пак шотландското уиски си остава най-популярното с най-много износ в света. През последните две години всяка секунда се изпращат по 36 бутилки в над 166 държави или общо 1.14 милиарда бутилки. Ако съберем бутилките една до друга ще успеем да покрием на 90% (342 000 км) пътя до Луната, а за останалите 10% ще се наложи да използваме част от изпитите ни бутилки от предишната година. Няма да е трудно!


Стойността на уиски износа от Шотландия е на стойност 3,8 милиарда паунда! Кой казва, че светът е трезвен?
Най-много скоч се е експортирал към Франция – над 48 милиона литра, следван от Индия и САЩ с около 35-36 милиона литра, а Япония, Испания и Мексико са на челна позиция за 2019-та.

* В момента повече от 10 000 човека работят директно в шотландската уиски индустрия и над 40 000 в индустриите подкрепящи производството в 134 дестилерии.

* Над 2.2 милиона туристи посещават Шотландия, заради кехлибарената течност, като индустрията е на второ място в страната.

* В Шотландия живеят около 5.5 милиона човека, а отлежава уиски в над 20 милиона бъчви!

Дестилериите с най-голям капацитет произвеждащи скоч са Glenlivet 21 милиона литра, следвана от The Macallan 15 милиона и The Glenfiddich 13.7 милиона литра за 2019-та година.

Очаквайте скоро тема с още от най-любопитните уиски факти, а докато чакате нетърпеливо можете да си поръчате едно индийско уиски от нашия сайт www.vida.bg или отидете в уиски бар Caldo.

Продуктът беше добавен в количката!
Продуктът беше премахнат от количката!