Виното, на което да се насладите за празничната трапеза
Коледните и новогодишните празници са най-щастливият, но и най-вкусният период от годината. Празничната трапеза е традиционно обилна и богата, споделена с роднини и приятели. А какво по-хубаво от това да я допълним с подходящи вина?
VIDA Estates Гъмза 2017 и зелеви сарми с кайма
Едно от любимите български ястия за празничната трапеза през декември е зелеви сарми с кайма. VIDA Wine & Spirits препоръчва да сервирате това традиционно ястие с бутилка VIDA Estates Гъмза. Деликатната ароматна структура на това вино прави чудесен синхрон с киселинността на зелевия лист. Гъмзата е с по-ефирно тяло, което не заплашва да заглуши подправките в сармите. Специфичните нотки на бял пипер оставят продължително усещане на небцето, което се допълва перфектно с всяка следваща хапка.
Ако предпочитате бяло вино, пробвайте:
VIDA Вионие 2020 и зелеви сарми с кайма
Това комплексно бяло вино се съчетава отлично с вкусовете както на зелето, така и на каймата и подправките в нея. Виното има плътно тяло и с добра свежест, затова няма нито да надделее над вкуса на сармите, нито да бъде заглушено от тях. А вкусовите нотки на плодове, подправки и ядки са чудесно допълнение към това ястие.
Single Barrel Сира 2015, Братанов и телешки стек с гарнитура
Празничната трапеза няма как да се размине без крехко изпечен стек. От VIDA Wine and Spirits препоръчваме да сервирате това типично празнично ястие с бутилка Single Barrel Сира 2015 от Братанов. Хубавото вино и хубавото месо си приличат: стекът се пече бавно, също както и виното отлежава дълго. Тази Сира прекарва 36 месеца в унгарски дъбови бъчви, което я прави идеална компания за това ястие. Обемното и структурирано тяло допълва богатия вкус на стека, докато наситената плодова свежест и пикантност на Сирата се допълва перфектно от подправките независимо какви са те.
VIDA Estates Сандански Мискет 2016 и постни сарми
Едно от по-леките ястия, което със сигурност ще присъства на всяка една трапеза. Постните сарми, независимо дали зелеви или лозови, биха се комбинирали перфектно с VIDA Estates, Сандански Мискет. Виното притежава цветисто-плодов аромат, напомнящ на пъпеш, мед, лайка и билки. Тези тонове освежават допълнително леката вкус на сармите. На небцето виното е минерално с лек привкус на джинджифил, което придава много деликатна пикантност. Ефирният и свеж послевкус контрастира с нежните подправки в сармите, водейки до хармоничен финал на цялото преживяване.
Chardonnay Leithakalk, Kollwentz 2019 и печена пуйка
Пуйката е едно от перфектните основни ястия особено когато очаквате повече гости по празниците. Нашето предложение от VIDA Wine & Spirits е печена пуйка със сини сливи и Chardonnay Leithakalk, Kollwentz. Това вино се характеризира със средно плътно тяло и добър интензитет, което влиза в добър синхрон със сочното бяло пуешко месо. Шардонето идва от лозя в Бургенланд и е стриктно селектирано на ръка. Виното развива интересни и комплексни аромати, докато отлежава в продължение на 7 месеца върху утайките в големи, стари бъчви от австрийски дъб. Фините нотки на бадем и ванилия допълват прекрасно хрупкавата коричка на пуйката. Пикантните нотки на жълти плодове във финала контрастират отлично на сладостта от сините сливи.
Château Sociando-Mallet 2011 Cru Bourgeois и кюфтета на скара
Традиционната скара присъства на почти всеки празник. Изпечени кюфтета на скара с подходяща гарнитура перфектно си подхождат с един класически купаж от Каберне Совиньон, Мерло и Каберне Фран. Виното има изключително добър баланс между минерално усещане и нежен дъб. Плътното и структурирано тяло е перфектно за месо на скара, както в нашия случай с кюфтетата. Интензивният букет от черни горски плодове, ванилия и печени лешници допълват плътния и опушен вкус на скарата. Свежият и минерален тон във вкуса, напомнящ на мокра горска земя, който е типичен за Бордо, примамва към следващата хапка.
Vida Estates Екстра Брут 2016 и паламуд
Свикнали сме да консумираме рибата с бяло вино. От VIDA Wine & Spirits предлагаме да опитате нещо различно по случай предстоящите празници: паламуд и висококачествено пенливо вино. Vida Estates Екстра Брут от Горишка Бърда в Словения е направено по класическия метод за пенливи вина: втората ферментация, при която се случва магията на балончетата, се осъществява в бутилката. Това ги прави по-меки и с по-рафинирана текстура. Независимо дали предпочитате паламуда на фурна или пушен, интензивният му вкус влиза в синхрон с нежните балончета и свежестта му. Виното носи приятен аромат на прясно изпечен хляб, съчетан с прекрасна плодова свежест. Комплексният вкус, заедно с галещите небцето балончета идеално се сливат с това рибно ястие.
Pinot Noir 2019, Markowitsch и постен боб
Макар на пръв поглед да изглежда като нестандартна комбинация, боб на фурна и Pinot Noir 2019, Markowitsch се съчетават отлично. Виното е отлежавало в използвани френски бъчви, което му придава лека структура, комплексност, като елегантния му вкус се допълва прекрасно от интензивните землисти вкусове на боба, подправен с черен, червен пипер и джоджен. Това е невероятно вкусна комбинация, която съветваме да не пропускате в празничните дни.
Château Margaux 2004, Premier Grand Cru Classé и задушени пъдпъдъци със сос от черен трюфел
Накарайте времето да спре в празничната вечер! Едно изискано, многопластово ястие, като задушени пъдпъдъци със сос от трюфели, се нуждае и от напитка с равнопоставен по сложност характер. Екипът на VIDA Wines & Spirits предлага да се насладите на това ястие с бутилка Château Margaux, едно от най-известните и престижни вина от Бордо, Франция. Класифицирано, като едно от петте най-добри вина от Медок през 1855 година, то ще остави дълъг спомен, както на небцето така и в съзнанието Ви. Поднесете пъдпъдъците с пюре от сладки картофи и декантирайте виното поне 1 час преди вечерята. Château Margaux ферментира в дъбови ферментатори и отлежава в 100% нови бъчви за 22 месеца. Аромата и вкуса са мощни и същевременно кадифени, това ще ги вкара в интересна игра с интензивния трюфелов сос. Свежият и копринен плод във виното, напомнящ на касис, ще бъде незабравим в контраст с пъдпъдъчето месо, а многобройните нюанси във вкуса, които сякаш нямат край, ще Ви напомнят за цялото преживяване.
Beerenauslese 2017 bio, Feiler-Artinger и баклава или печена тиква с мед и орехи
За финал: десертно вино с десерт, една вълшебна комбинация! VIDA Wine & Spirits ви съветва да завършите празничната вечеря с домашно приготвен десерт, съчетан с Beerenauslese идващ от малкото селце Руст в Австрия, известно със своите десертни вина. Независимо дали предпочитате баклава или печена тиква с мед и орехи, този купаж от Шардоне, Вайс Бургундер и Гелбер Мускателер е прекрасно допълнение. Вкусовете на зрели жълти плодове с добре интегрирани киселинност и сладост. Както виното, така и десертът ще станат още по-вкусни, когато се консумират заедно.