Back to blog

News

Винени рекорди по света и у нас

По света съществуват множество винени рекорди, които привличат вниманието на любителите на тази напитка. От най-голямата бъчва до най-скъпата бутилка, светът на виното е изпълнен с удивителни постижения, които продължават да предизвикват възхищение.

Виненият свят е познат с разнообразието си и способността да поставя нови рекорди. Всеки континент има своя дял от изключителни постижения. Бъчвата Хейделберг е най-голямата и една от най-старите, която историята познава. Тя е създадена през 1751 г. от Карл Теодор Баварски. За онова време е една от четирите гигантски бъчви за вино. Днес тя е единствената останала по рода си.

Въпреки че повечето от вината са продадени на високи цени поради историческа ценност или ограничени количества, „Chateau Cheval Blanc“ от 1947 г. е оценен само заради вкуса му. Смятано е за най-доброто вино от Бордо, което някога е било правено. Една бутилка от него е продадена на Търг на виното „Christie“ в Женева за невероятната цена от 304 374 долара, което го прави една от най-скъпата бутилка вино, продавана някога.

Невероятната концепция за създаване на гигантска бутилка за вино се заражда в мислите на Андре Фогел, който е вносител на автомобили от Швейцария. Той решава, че няма по-добър начин да отпразнува откриването на нов клон на своя бизнес отколкото чрез нещо толкова уникално и впечатляващо. Бутилката има внушителни размери с височина от 4,17 метра и диаметър от 1,21 метра. Тя побира невероятните 3094 литра вино, което е еквивалентно на количеството, съдържащо се в 4125 стандартни бутилки от 750 милилитра.

Винени рекорди в България

 

В България също имаме своите уникални винени рекорди. Нашата страна е известна с производството на качествено и ароматно вино. То е спечелило признание както на международната, така и на местната сцена. Един от нашите винени рекорди е свързан с най-голямото количество произведено вино за една година. България има постижение в това отношение, което я прави гордост за нас. Освен това, страната ни е домакин на множество винени фестивали и изложби, които привличат любители и професионалисти от цял свят. Тези събития представят най-доброто от българското вино. Също така предоставят възможност за споделяне на знания и опит между различни култури и традиции.

Тези постижения показват иновациите и креативността в производството на вино, като също така подчертават значимостта на тази напитка в културата и обществото.

Product added to basket!
Product removed from basket!