
Franz Hirtzberger
Семейство Хирцбергер закупува първите си лозя в село Шпиц в края на 19-ти век. Винарната се намира в западния край на Вахау – частта, която е на-прохладната и най-близко до планините. Франц-старши полага основите, като идентифицира най-добрите самостоятелни лозови тераси и така основава Vinea Wachau (местна асоциация за отглеждане на вино) заедно с някои други големи имена на региона. Франц Втори, който председателства 20 хектара тераси на семейството от 1983 г., въвежда стриктна цел – висококачествени вина, които задвижват лозето Хирцбергер в самото сърце на винената култура на Вахау. От 1988 г. (и в продължение на 24 години в ролята на президент на Vinea Wachau ), той се опитва да предаде своите вярвания на други винопроизводители в региона. Точно в центъра на философията му е естественият подход към отглеждането на вино и внимателното разбиране на геоложките и климатичните особености на терасите му.
Строгият фокус на качеството в лозето включва кратка резитба, строг контрол на добива и строг подбор при прибиране на реколтата. Ръчно набрано, с няколко прохода, за да се гарантира, че само гроздето с най-висока физиологична зрялост се събира и обработва, мъстта се ферментира без никакво добавяне на захар и други подобрения в стоманени съдове до момента, в който ферментацията спре по естествен път. След това те се оставят да отлежават в традиционните големи дъбови бъчви. Всяка година се произвеждат около 150 000 бутилки вино. Всички вина могат да бъдат консумирани веднага, но при категорията “смарагд”, те могат да отлежават много години.


